Mooie stad
Opgave van de stad
Hilversum is een compacte stad, gelegen in een oase van groen en met een hoog voorzieningenniveau. De uitdaging voor de komende decennia is om die aantrekkelijke, levendige stad te blijven, waar iedereen betaalbaar kan wonen, werken en vrije tijd kan doorbrengen. De afvlakking van de economische groei, soms knellende bereikbaarheid en een tekort aan woningen in bijna alle prijsklassen, vragen om een toekomstvisie op Hilversum waarin keuzes worden gemaakt. De Omgevingsvisie is hiervoor het instrument, als onderdeel van de Omgevingswet. Investeringen in tijd en geld moeten een zorgvuldige voorbereiding op de komst van de Omgevingswet in 2022 mogelijk maken. In de lopende fysieke projecten staat het vinden van de juiste balans tussen ruimte voor wonen en ruimte voor werken centraal. Hilversum is een gewilde woonstad. Er is een grote vraag naar woningen, waarbij de gemeente nadruk legt op het sociale en het middeldure segment. Hilversum blijft de komende jaren bouwen en zoekt hier de samenwerking met regiogemeenten en woningbouwcorporaties. De woningbouwproductie wordt inzichtelijk gemaakt aan de hand van ‘de Teller van Heller’. Tegelijkertijd is Hilversum ook een gemeente waar gewerkt wordt. Om zowel het bouwen van woningen als bedrijvigheid een impuls te geven, jagen we een groot aantal ruimtelijke opgaven aan, zoals het stationsgebied, postcodegebied 1221, Crailo en het Arenapark. De coronacrisis heeft mogelijk een vertragend effect op het proces van de Omgevingsvisie en de realisatie van fysieke projecten in de stad. Op dit moment dient dat effect zich nog niet aan. |
---|
Ambities
- Ruimtelijke ordeningActiviteiten Ruimtelijke ordening
1.1.1. Ruimtelijke ordening
Samen met inwoners, bedrijven en instellingen werken we aan een veilige en gezonde fysieke leefomgeving. We zetten de beschikbare instrumenten uit de Omgevingswet hiervoor in.
Activiteiten
●
Opstellen en vaststellen van de Omgevingsvisie samen met inwoners, ondernemers maatschappelijke organisaties en andere experts.
●
Voortzetten van het pilotproject voor het Omgevingsplan: bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het Noordwestelijk Villagebied.
●
Regisseren van verschillende gebiedsontwikkelingen en bouwprojecten: stationsgebied, publieke gebiedsontwikkellocaties in postcodegebied 1221, Arenapark, Buurthuis de Lelie/Paulusschool.
●
Faciliteren van verschillende gebiedsontwikkelingen en bouwprojecten: Crailo, Philipslocatie, private ontwikkellocaties in postcodegebied 1221, voltooiing Groene Schakel, projecten uit het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs, verschillende andere private en publieke ontwikkelingen die worden onderzocht.
●
Meedoen aan verschillende gebiedsontwikkelingen en bouwprojecten: Huydecopersweg, A27, Anna’s Hoeve, Lucent, Monnikenberg.
●
Inzichtelijk maken van de regels en mogelijkheden voor gevelreclame (verwerken onder de zin van het welstandsbeleid).
●
Actualiseren van het welstandsbeleid in lijn met de Omgevingswet.
- Wonen en bouwenActiviteiten Wonen en bouwen
1.1.2. Wonen en bouwen
Samen met marktpartijen en woningcorporaties realiseren we de bouwopgaven van Hilversum. De gemeente heeft een stimulerende rol dit mogelijk te maken.
Activiteiten
●
Opstellen en vaststellen van een Woonvisie.
●
Stimuleren en faciliteren van de uitbreiding van de woningvoorraad tot de gewenste 1000 extra woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens.
●
Overleggen met woningcorporaties om te komen tot prestatieafspraken.
●
Stimuleren en faciliteren van het op peil houden van de sociale woningvoorraad en het verhogen van het aanbod van middenhuurwoningen.
●
Ruimte bieden aan nieuwe woon- en verblijfsvormen voor starters, internationale kenniswerkers, studenten en ouderen.
●
Doorontwikkelen van een (regionale) samenwerkingstafel met woningcorporaties en marktpartijen voor het realiseren van de bouwopgaven.
●
Mede uitvoeren van het project senioren Wooncoach en daarmee bijdragen aan goed wonen voor senioren, doorstroming op de sociale huurmarkt en signaleren van eenzaamheid en zorgbehoeften.
●
Toezicht houden op bouwen en wonen.
●
Actueel houden van de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG).
●
Behandelen van aanvragen omgevingsvergunningen.
●
Aanpassen van de werkprocessen rondom omgevingsvergunningen in lijn met de Omgevingswet.
●
Aansluiten op het landelijk Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
- Begraafplaatsen en crematoriaActiviteiten Begraafplaatsen en crematoria
1.1.3. Begraafplaatsen en crematorium
De verbonden partij Uitvaartstichting Hilversum exploiteert alle gemeentelijke begraafplaatsen en het crematorium in Hilversum. De gemeente stuurt op een hoog kwaliteitsniveau van het begraven en cremeren, het betaalbaar houden van de begraaf- en crematietarieven en het behoud van de monumentale uitstraling van de begraafplaatsen. Sturingsmogelijkheid heeft de gemeente via de Raad van Toezicht en de begroting en jaarrekening van de Uitvaartstichting.
Activiteiten
●
Onderhouden van de gebouwen op de begraafplaatsen volgens de meerjarenonderhoudsplanning.
●
Uitvoeren van de renovatie aula Bosdrift voor de huisvesting van de Uitvaartstichting.