Duurzame stad
Opgave van de stad
Hilversum is al een groene gemeente, maar staat voor een grote uitdaging om in de komende jaren nog groener te worden. In letterlijke zin betekent dat groener door het beschermen en uitbreiden van het groen dat de gemeente rijk is. Dit doen wij door initiatieven van bewoners te stimuleren en ondersteunen. Klimaatadaptatie en biodiversiteit zijn hierbij belangrijke thema’s. In figuurlijke zin heeft dat betrekking op de duurzaamheidsopgave waar we als gemeente voor staan, met name de energietransitie. Deze grote klus klaart de gemeente niet alleen. Alle inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en instellingen zijn hierbij nodig. De gemeente geeft het goede voorbeeld door grote stappen te zetten in het klimaatneutraal maken van de eigen organisatie. |
---|
Ambities
- Duurzaamheid en milieubeheerActiviteiten Duurzaamheid en milieubeheer
1.4.1. Duurzaamheid en milieubeheer
We gaan vol inzetten op het aardgasvrij-klaar maken van woningen. We versnellen de energietransitie om uiterlijk in 2040 afscheid te nemen van het aardgas. Deze klus klaart de gemeente niet alleen. We doen dit samen met inwoners, ondernemers, vastgoed eigenaren, bouwers, investeerders, maatschappelijke organisaties én medeoverheden. Voor de voorziening van duurzaam opgewekte energie ligt de focus op ‘zon op dak’. Ondertussen werken wij in regioverband de concept Regionale Energiestrategie (RES) uit tot de RES 1.0, die onderdeel wordt van de Hilversumse Energietransitie. Een extra ambitie is om als gemeentelijke organisatie in 2022 klimaatneutraal te zijn. Er wordt toegewerkt naar de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor luchtkwaliteit in 2030 voor fijnstof en stikstofdioxide. Dat zorgt voor minder ziekte, minder sterfte en een betere kwaliteit van leven. Het Schone Lucht Akkoord maakt de omslag van het voornamelijk sturen op het voldoen aan Europese grenswaarden, naar het realiseren van gezondheidswinst voor iedereen.
Activiteiten
●
Vaststellen van het Programma Energietransitie Hilversum 2021-2025.
●
Uitvoeren van jaarplan Energietransitie Hilversum 2021:
- Stimuleren zonne-energie op daken, parkeerplaatsen en langs infrastructuur.
- Energiebesparing en isoleren stimuleren, o.a. door de samenwerking met de Hilversumse energiecoöperaties, doorontwikkelen regionaal energiedienstenbedrijf.
- Doorontwikkeling samenwerking met de stad (Hilversum100, Green Deals, Energiecoöperaties).
- Opstellen leidraad duurzame gebiedsontwikkeling.
●
Opstellen en vaststellen van de Transitievisie Warmte Hilversum:
- Opstellen van een routekaart aardgasvrije gemeente in 2040, waarbij inzicht gegeven wordt in alternatieve warmtevoorzieningen, met een indicatie van de kosten, voor kansrijke wijken tot 2030.
- Uitvoeren wijkaanpak Hilversumse Meent Aardgasvrij.
- Organiseren van de Buurtenchallenge om actieve betrokkenheid te creëren en aan te sluiten bij kansrijke initiatieven t.b.v. het aardgasvrij-klaar maken van de buurt.
●
Uitwerken Concept Regionale Energiestrategie (RES) tot de RES 1.0, om de realisatie van zonne-energie op daken, parkeerplaatsen en geluidsschermen te versnellen én kansrijke locaties voor zonne-energie nader te verkennen, waaronder vliegveld Hilversum.
●
Realiseren van een klimaatneutrale organisatie o.a. door het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed.
●
Doorvoeren van circulaire economie in alle nieuwe aanbestedingen en verbeteren van circulariteit binnen lopende contracten waar mogelijk.
●
Stimuleren van het verduurzamen van bedrijven en organisaties en een beroep doen op hun rol in de energietransitie. Zoals het inzetten van elektrische vervoersmiddelen voor het speciale doelgroepenvervoer door de regio Gooi en Vechtstreek.
●
Verkennen van de mogelijkheden om de gemeentelijke duurzaamheidsfondsen voor bewoners en maatschappelijke organisaties uit te breiden.
●
Meten van de luchtkwaliteit door de inzet van een Burgermeetnetwerk m.b.v. het dataplatform Open Hilversum (i.s.m. Smart City).
●
Actief inzetten op het verkrijgen van subsidies ter ondersteuning van duurzaamheidsprojecten.
●
Bijhouden van het bodeminformatiesysteem.
●
Administratief afronden van de laatste panden van de A-lijst Wet geluidhinder.
●
Sturen op de prestaties van de verbonden partij Omgevingsdienst Flevoland Gooi & Vechtstreek, die een aantal milieutaken voor de gemeente uitvoert.
●
Uitvoeren van energieaudits bij bedrijven ter uitvoering van de landelijke wet Milieubeheer.
●
Opstellen Schone Lucht Akkoord (SLA).
- Openbaar groen en (openlucht) recreatieActiviteiten Openbaar groen en (openlucht) recreatie
1.4.2. Openbaar groen en (openlucht) recreatie
Hilversum is een groene stad, omringd door prachtige natuur- en recreatiegebieden. De gemeente heeft het doel de hoeveelheid binnenstedelijk groen op peil te houden, op plekken te vergroten en waar mogelijk te verbinden met de omringende natuurgebieden. Er ligt ook een sterke nadruk op het vergroten van de biodiversiteit en het klimaatadaptief maken van de stad. Groeninitiatieven uit de buurten worden door de gemeente gestimuleerd en waar nodig begeleid. Het Goois Natuurreservaat blijft zorg dragen voor de natuurgebieden.
Activiteiten
●
Onderhouden van openbaar groen en daarbij participatie door bewoners in groenbeheer en onderhoud in buurten stimuleren en ondersteunen.
●
Actualiseren Groenbeleidsplan met betrekking tot biodiversiteit, natuurinclusief bouwen en klimaatadaptatie.
●
Actualiseren handboeken Hilversum Buiten.
●
Monitoren van de biodiversiteit in de wijken.
●
Actief deelnemen aan het GNR om ook in de toekomst de natuur en recreatiewaarden in natuurgebieden te vergroten en te ontwikkelen.
- RioleringActiviteiten Riolering
1.4.3. Riolering
Het beheren en onderhouden van het riool is een omvangrijke gemeentelijke taak. Zeker nu klimaatverandering zorgt voor heftige buien en overstromingen en daarmee meer druk op het rioolstelsel. Een optimaal functionerend rioolstelsel met speciale aandacht voor klimaatadaptatie en duurzaamheid is ook in 2021 het uitgangspunt. Deze problematiek is meegenomen in het Gemeente Watermanagement Plan 2021-2026.
Activiteiten
●
Uitvoeren van het Gemeente Watermanagement Plan 2021-2026 (GWP).
●
Vervangen van 6,5 km in het rioolstelsel op jaarbasis, als onderdeel van 65 km vervangen tussen 2015 en 2025.
●
Beheren en onderhouden van het rioolstelsel. Binnen de bestaande mogelijkheden wordt klimaatadaptatie tegelijkertijd gerealiseerd.
●
Afronden Infiltratieveld Hilversum-Noord (4m diep, 35m lang) om het rioolstelsel minder te belasten.
●
Monitoren en bestrijden van overlast grond- en regenwater.
- AfvalActiviteiten Afval
1.4.4. Afval
De Grondstoffen en Afvalstoffendienst (GAD) Gooi & Vechtstreek voert namens de gemeente de afvalinzameling en –verwerking uit bij de huishoudens. In 2021 komt er nieuw, regionaal beleid voor huishoudelijk afval voor de komende vijf jaar; het grondstoffenbeleid. De landelijke doelen voor de circulaire economie vormen het relevante beleidskader. De gemeente houdt via de begroting van de GAD toezicht op een effectieve en efficiënte afvalinzameling. Daarmee worden de tarieven voor afvalstoffenheffing voor de inwoner zo laag mogelijk gehouden.
Activiteiten
●
Vaststellen van nieuw grondstoffenbeleid 2021-2025 in regionaal verband.
●
Sturen op een goede en efficiënte uitvoering van de GAD.
- Economische havens en waterwegenActiviteiten Economische havens en waterwegen
1.4.5. Economische havens en waterwegen
Beheren en onderhouden van de huidige havens en waterwegen (inclusief de sluis).
Activiteiten
●
Uitvoeren van regulier onderhoud van waterkeringen en afwatering, waarbij bij de vervanging van waterkeringen rekening wordt gehouden met natuurvriendelijke oevers.
●
Uitvoeren van de jaarlijkse onderhoudswerkzaamheden, met name baggerwerkzaamheden, conform het onderhoudsplan.
●
Onderhouden en bereikbaar houden van de binnenhavens en doorgaande waterwegen.
●
Beheren en onderhouden van schutsluis ’t Hemeltje en de vervanging van de technische installaties van de sluis afronden.