Verbindende stad
Opgave van de stad
Hilversum wil bijdragen aan een gezonde en sociale samenleving voor alle inwoners. Buurtenbeleid is samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties werken aan sterke sociale buurten. Mensen voelen zich meer verbonden met hun buurt en leefomgeving. Wijkgericht werken is er op gericht om verbondenheid, welzijn en preventie te versterken, met name voor mensen die het nodig hebben. Daarbij werken we vanuit het principe van positieve gezondheid. Door meer ondersteuning dichtbij te organiseren, is contact maken laagdrempelig en versterken we het zelfsturend vermogen en bestrijden we de eenzaamheid van mensen. Wijkcentra hebben een brede functie en in iedere wijk waar daar behoefte aan is, is dan ook een wijkcentrum. Hier kan men niet alleen terecht voor ondersteuning, maar er is ook gelegenheid voor ontspanning. De buurt bepaalt de programmering en daar waar nodig biedt de gemeente ondersteuning. Ondersteuning bieden we ook aan mantelzorgers, als vraagbaak, maar ook om richting te geven wanneer er specialistische hulp nodig is. Door te investeren op de verbindingen in de wijk kan zwaardere zorg voorkomen worden, zodat kosten beheersbaar worden. |
---|
Ambities
- Samenkracht en burgerparticipatieActiviteiten Samenkracht en burgerparticipatie
2.1.1. Samenkracht en burgerparticipatie
Versterken van het zelfsturend vermogen van bewoners via veerkrachtige netwerken, waarin maatschappelijke organisaties, bewoners, vrijwilligers en andere partners in de wijk samenwerken. Door de afstand van de netwerken tot de bewoner te verkleinen, kan er meer voorkomen worden, waardoor er een verschuiving van zwaardere naar lichtere zorg ontstaat.
Activiteiten
●
Uitvoeren van de Agenda Wmo Welzijn, door passend bij de wijk de algemene voorzieningen, sociaal werk, samenwerking op gebied van vrijwilligerswerk en herkenbare ontmoetingscentra te versterken en eenzaamheid te voorkomen. De toegang van het Sociaal Plein en de (maatschappelijke) organisaties in de buurt en wijk zijn hier op aangesloten.
●
Verbinden en versterken van bestaande netwerken en (bewoners)organisaties in de stad, zoals kerken en verenigingen op het gebied van ontspanning, sport, welzijn en cultuur.
●
Ontlasten van de mantelzorger en het versterken van zijn/haar netwerk door hulp en ondersteuning (zowel individueel als collectief) te bieden die aansluit bij de behoefte.
●
Uitvoeren van de notitie Buurten 3.0.
●
Doorlopend identificeren van kansen en problemen in de wijk, op basis van de integrale wijkanalyses, en deze gezamenlijk oppakken en evalueren met inwoners en partners.
●
Uitvoeren van de Agenda Lokale Inclusie.
●
Uitvoeren van het beleidsplan LHBTI.
●
Instellen van een diversiteitsraad als tweejarige pilot.
●
Realiseren van een Digitaal Platform om laagdrempelig kennis en informatie van gemeente en partners te delen met bewoners en interactie te stimuleren rondom bewonersinitiatieven.
●
Uitvoeren actieplan “Samen is leuker!” tegen eenzaamheid.
●
Uitvoeren Actieplan Suïcidepreventie 2019-2021.
●
Realiseren van het ontwerp voor de bouw van het nieuwe wijkcentrum de Lelie.
●
Stimuleren georganiseerd bewonersoverleg in de wijken waar dat nog niet bestaat.
- VolksgezondheidActiviteiten Volksgezondheid
2.1.2. Volksgezondheid
Het bevorderen van gezondheid. Inwoners van onze regio leven gemiddeld gezonder in vergelijking met inwoners in de rest van Nederland. Onze inzet is om deze gezondere levensstijl de komende jaren te handhaven. Nadruk ligt op het gezond opgroeien van de jeugd.
Activiteiten
●
Faciliteren van de GGD en andere partijen om hun wettelijke basistaken uit te voeren.
●
Bevorderen van een rookvrije omgeving voor kinderen.
●
Verstevigen van de voorlichting, advisering en begeleiding met betrekking tot positief gezond gedrag voor jeugdigen en hun ouders.
●
Stimuleren van sport en beweging, in samenwerking met de huisartsen, en continueren buurtsportcoaches.
●
Stimuleren van sport en beweging door aandacht te vestigen op de buitenruimte bij de invoering van de omgevingswet.