Dienstverlening aan de stad
Opgave van de stad
De dienstverlening is het visitekaartje van de gemeente. Inwoners zijn zelfbewuster en mondiger geworden. Wij richten de dienstverlening hierop in, gericht op drie thema’s: innovatie, het verder digitaliseren van de dienstverlening en het verbeteren van de efficiëntie. Om dit te realiseren ligt de focus op een drietal aspecten. Ten eerste het gemak voor de gebruiker: wij houden rekening met de digitaliserende samenleving, de gemeentelijke producten zijn vindbaar en toegankelijk en wij zijn voor iedereen bereikbaar. Ten tweede richten wij ons op betrokkenheid: onze medewerkers zijn klantgericht, gaan op zoek naar de vraag achter de vraag en durven af te wijken van de gebaande paden wanneer nodig. Ten derde streven we ernaar open en transparant te werk te gaan. De Coronacrisis heeft meer druk gelegd op de telefonische dienstverlening en de 1,5 meter samenleving is van invloed op de dienstverlening aan de loketten. Het is nog niet duidelijk of corona ook in 2021 invloed heeft op de dienstverlening. |
---|
Ambities
- BurgerzakenActiviteiten Burgerzaken
4.2.1. Burgerzaken (gemeentelijke dienstverlening)
Naast het uitvoeren van de wettelijk taak op het gebied van burgerzaken, verbeteren wij de dienstverlening van de hele gemeente. Daar waar mogelijk sluiten we aan bij de wensen van inwoners.
Activiteiten
●
Uitvoeren van het programmaplan dienstverlening, met aandacht voor:
- Verbeteren, uitbreiden en continu monitoren van de dienstverlening, onder andere door onderzoek te doen naar klantervaringen van verschillende doelgroepen en deze te verwerken in serviceformules en het vernieuwen van de frontoffice applicatie. Serviceformules dragen bij aan het klantgericht, efficiënt en herkenbaar maken van gemeentelijke dienstverlening.
- Verbeteren van de gemeentelijke website, zowel inhoudelijk als technisch.
- Aansluiten bij MijnOverheid.nl voor eenduidige dienstverlening vanuit de overheid met inwoners, in relatie tot de invoering van de Omgevingswet.
●
Verzorgen van klantcontact via internet, social media, live chat, telefonie, post en het loket.
●
Afschaffen avondopenstelling Sociaal Plein ten behoeve van lastenverlaging en passend bij het geringe bezoek in de avonduren.
●
Verstrekken producten burgerzaken zoals reisdocumenten (ook thuis te bezorgen), uittreksels en verklaringen omtrent gedrag.
●
Onderzoeken van de mogelijkheden om bij een netwerkstoring dienstverlening aan de inwoner te blijven aanbieden.